Blog

Beaujolais Nouveau 2019 (Povijest, Kako kupiti, Bilješke o kušanju)Pića

Želite li dodati Beaujolais Nouveau 2019 na svoj kolekcija vina ?

Bilo da se radi o vašoj večeri za Dan zahvalnosti ili filmskoj večeri kod kuće, ovo veselo crno vino savršen je dodatak za vesela druženja.

Ali što je Beaujolais Nouveau? Kakav je okus berbe 2019? I, gdje ga možete kupiti?

Ovaj članak upoznat će vas sa svijetom Beaujolais Nouveau, njegovim proizvođačima, proizvodnim tehnikama, bilješkama o kušanju i mjestima gdje ga možete kupiti.

A, ako želite proširiti svoju kolekciju vina drugim finim vinima iz Beaujolaisa ili bilo gdje u svijetu - bilo to za piće ili ulaganje,skok na ovaj odjeljaknaučiti kako.
Daljnje čitanje

Otkriti najbolje svjetske marke vina u 2020. godini. Također želim znati više o Francuska vina

Ovaj članak sadrži:

(Za povezivanje na određeni odjeljak kliknite donje poveznice)

 • Kratki uvod u vino Beaujolais
 • Georges Duboeuf - vinar
 • Da li se Beaujolais Nouveau pravi drugačije od ostalih vina?
 • Kada možete kupiti vino Beaujolais Nouveau?
 • Vrijeme i drugi uvjeti koji su oblikovali Beaujolais Nouveau 2019
 • Kakav je okus Beaujolais Nouveau 2019?
 • Kritike kritike Beaujolais Nouveau 2019
 • Koliko dugo ga možete zadržati?
 • Pijenje i posluživanje Beaujolaisa 2019
 • Koliko to kosta?
 • Kako kupiti Beaujolais Nouveau 2019?

Kratki uvod u vino Beaujolais

Kratki uvod u vino Beaujolais

Regija Beaujolais, južno od Burgundije, poznata je po crnom i bijelom vinu napravljenom odChardonnay, crni pinot,iGamay grožđesorte.


Od toga je grožđe Gamay (križanac pinota crnog i gouais blanca) pokazalo najprirodniju otpornost na vremenske uvjete u regiji.

Unatoč svojoj popularnosti među poljoprivrednicima, vojvoda od Burgundije zabranio je uzgoj Gamaya 1395. Nakon zabrane, kultivatori Gamay preselili su se na jug u Beaujolais.


Regija AOC Beaujolais poznata je po sljedećim vrstama vina:

 • Beaujolais Nouveau: Popularno secesijsko vino dolazi iz najvećeg naziva u južnom Beaujolaisu.
 • Beaujolais-selavina se proizvode u 39 općina ili sela i moraju se potrošiti u roku od dvije godine od punjenja.
 • Beaujolais Crusu finija, dublja crvena vina koja odležaju do desetljeća i proizvode se u 10 najkvalitetnijih sjevernih vinograda u regiji.
 • Beaujolais White & Beaujolais Rosésu bijela vina na bazi chardonnaya iz najsjevernijih krajnosti regije.


Od njih je Beaujolais Nouveau lako najpopularniji proizvod u regiji.

A vinar odgovoran za upoznavanje svijeta s ovim vinom?Georges Duboeuf.


Zaronimo u kratku povijest!

Georges Duboeuf - vinar

Georges Duboeuf - vinar

Georges Duboeuf, rođen u obitelji vinara (vinara), odrastao je na farmi. Obitelj Duboeuf posjedovala je nekoliko hektara vinograda, a Georges je od malih nogu bio osposobljen za vinarstvo.

Počeo je dostavljati vino u lokalne restorane sa 18 godina. Ubrzo se okušavao kao vinski pregovarač u regiji.

Godine 1964. osnovao je Les Vins Georges Duboeuf koji proizvodi više od 2,5 milijuna slučajeva godišnje i osvojio je nekoliko nagrada za svoja izvrsna vina.

Georgesova najveća tvrdnja o slavi?

Popularizirao je secesijsku sortu vina Beaujolais, za koju je dobio nadimak ‘Kralj Beaujolaisa’(Kralj Beaujolaisa).

Tradicionalno je Beaujolais Nouveau prvo vino berbe. Napravljen je od grožđa koje je na vinovoj lozi bilo samo šest tjedana ranije!

Vinari Beaujolais proizvodili su ovo lagano i slatko vino kako bi obilježili kraj berbe već mnoge generacije. Imalo je postojano domaće tržište ljubitelja vina koji su također sudjelovali na proslavama berbe.

No Duboeuf ga je prvi promovirao na većim tržištima izvan regije. Prodaja serije Nouveau bio je sjajan način da se dobije novčani tok na kraju berbe.

To je učinio promovirajući vino kroz utrke u kojima su pobjeđivali vozači koji su od Beaujolaisa do Pariza prevezli najviše secesije.

Od 2018. godine imanjem i poslom upravljaju Duboeufova supruga Rolande i sin Franck Duboeuf.Godišnji dan Beaujolais Nouveaua i druge srodne proslave

Godišnji dan Beaujolais Nouveaua i druge srodne proslave
Muškarci kotrljaju bačve vina Beaujolais Nouveau- Autorska prava Reuters

Regija Beaujolais slavi svaku novu berbu petardama, glazbom i gotovo 120 festivala. Najveći među njima je petodnevni Les Sarmentelles - održan u gradu Beaujeu, glavnom gradu regije Beaujolais. The festival ime dobiva po 'sarmentima' ili reznicama vinove loze.

Proslave najavljuje tradicionalni slogan „Stigao je Le Beaujolais nouveau“ (Stigao je novi Beaujolais)

Tijekom festivala mještani se okupljaju na plesovima, igrama, povorkama i degustacijama vina. Oni odaju počast vinogradarima paradom osvijetljenom bakljama oko sela Beaujolais.

U ponoć se vino lansira uz vatromet i glazbu, a zabava traje do zore.Georges Duboeuf Beaujolais Natjecanja novih etiketa

Vinarija Duboeuf ima bogatu povijest suradnje s umjetnicima u stvaranju njihovih vinskih etiketa.

Različiti dizajni naljepnica odražavaju jedinstveni izraz berbe - gotovo poput pregleda onoga što ćete dobiti kad ga odčepite!

U tom duhu, vinarija Duboeuf pokrenula je 2017. natjecanje za etikete umjetnika Nouveau, gdje su pozvale umjetnike iz SAD-a da stvore nove etikete na bocama. Od tada se stotine umjetnika svake godine prijave za priliku da im se rad ovjekovječi na boci Beaujolaisa.

Laura Runge iz Teksasa ubacila je natječaj za etiketu 2019. Njezino umjetničko djelo 'Joyous Crush' inspiraciju je crpilo ​​iz 'slavljeničkog osjećaja' koji utjelovljuje Beaujolais Nouveau. Njezin dizajn, odabran između 700 drugih, pojavit će se na gotovo milijun nouveau boca.

Da li se Beaujolais Nouveau pravi drugačije od ostalih vina?

Da li se Beaujolais Nouveau pravi drugačije od ostalih vina?

Beaujolais Nouveau izrađen je od grožđa Gamay uzgajanog u alkalnim, stjenovitim tlima Beaujolais AOC. Razine kiselina voća koje se uzgaja na ovom području vrlo su visoke - savršeno za proizvodnju vina poput Nouveaua s ranim puštanjem.

Postupak proizvodnje vina - od berbe do punjenja u flaše - traje samo 25 dana!

Također, Beaujolais Nouveau izrađen je pomoćukarbonska maceracijatehnička fermentacija.

Ovom metodom grožđe se spušta u veliku cisternu (bez zraka) i kvasca s brzim djelovanjem. Sok izbija iz grožđa dajući kvascu šećer kojim se hrani. Ovim se postupkom oslobađa ugljični dioksid koji dodatno prekida dotok kisika iz donjeg grožđa.

Cijeli postupak fermentacije održava tanine netaknutima u koži i vinu daje svjež voćni okus. Nakon tri tjedna vino se puni u boce i pušta na tržište.

To znači da Beaujolais Nouveau možete piti iste godine kada je ubran. (Većina ostalih vina stari godinu dana ili više prije puštanja u promet - tako da ćete berbu 2020. moći kupiti tek početkom 2022. ili kasnije.)

Međutim, dok se penjete prema sjeveru u regiji Crus (poput Fleurie i Morgon), postupak proizvodnje vina nalikuje dobrom vinu Burgundije.

Primjerice, Cru Beaujolais grožđe potječe iz „vieilles vignes“ ili starih loza vinograda Cru, a vina podliježu dugoj fermentaciji, minimalnom miješanju i odležavanju u neutralnim hrastovim bačvama.

Kada možete kupiti vino Beaujolais Nouveau?

Prema francuskom zakonu, Beaujolais Nouveau može se prodavati od trećeg četvrtka u studenom, u svijetu poznat i kao Dan beaujolais Nouveaua.

Nouveau 2019. godine na tržištu je od 21. studenog prošle godine.

Vrijeme i drugi uvjeti koji su oblikovali Beaujolais Nouveau 2019

Vrijeme i drugi uvjeti koji su oblikovali Beaujolais Nouveau 2019

Žetva 2019. bila je teška za poljoprivrednike iz Beaujolaisa. Godina je bila obilježena kontrastima između kratke i ledene zime, ranog, ali toplog proljeća, praćenog vrućinom. No, u travnju su u vinogradima zabilježene temperature ispod nule i mraz.

Regija je također doživjela oštre vjetrove, jaku kišu i tuču koja je uništila 3.700 hektara usjeva.

Srećom, jarko sunce od kolovoza do rujna pomoglo je preostalom voću sazrijeti i sazrijeti.

Sve je to smanjilo ukupnu proizvodnju za čak 30%.

Međutim, vinari nisu dopustili da išta od toga utječe na njihov optimizam da stvore dobro uravnoteženo vino, puno života.

Pravi zastoj uslijedio je putem Američke carine na vina iz Francuske, Španjolske, Njemačke i Velike Britanije .

Carina od 25% bila je značajan udarac za prihod lokalnih uzgajivača. Dosta je trgovaca vinom otkazalo pošiljke u SAD. To će utjecati na masovnu dostupnost francuskog vina.

I samo dva dana preostala za otpremu, obitelj Duboeuf morala je brzo razmisliti.

Na kraju su financijski šok uglavnom apsorbirali vinar, njihov američki uvoznik Quintessential Wines (suvlasnik Steve Kreps stariji) iz Nape u Kaliforniji i njihovi distributeri.

I tako se Beaujolais Nouveau kotrljao na američka tržišta kao i obično.

Kakav je okus Beaujolais Nouveau 2019?

Kakav je okus Beaujolais Nouveau 2019?

Prošlogodišnja berba napravljena je, flaširana i otpremljena u roku od 8 tjedana od berbe godine.

U to je vrijeme vino steklo svježu kiselost i veći udio tanina od svojih ranijih serija. Ali i dalje zadržava svoju zaštitnu oznaku slatkoće i arome crvenog voća zbog čega je svečani favorit.

Otvorenog je nosa i pogađa nepce izrazitim zingom mladog vina. Sveukupno, njegov voćni i lagani, mladenački okus čine ga užitkom publike.

Kritike od recenzija Beaujolais Nouveau 2019

Vinski gledateljistaknuo je Beaujolais Nouveau 2019 zbog svojih 'podloga biljaka i kamena' i 'lagano taninske crvene boje, s detaljima začina i minerala na završnoj obradi'. Dobio je ocjenu 86.

Kanadski vinski kritičarSara d'Amatodao je vinu 88 za ovu 'svježu, taniničniju inkarnaciju osnovnih Beaujolaisa.'

Ljubitelj vinaRoger Vossnapominje da vino ima „blagu dubinu zrelog ploda trešnje potpomognuto čvrstim taninima“ i dao mu je ocjenu 86.

U 2019. godini na imanju Duboeuf proizvedena su još četiri vina. Pogledajmo kako su ih kritičari ocijenili.

A. Beaujolais Novi zamak d'Ouilly

Ovo crno vino nudi svijetle note trešnje i maline, a završava tragovima bilja.

Ocjena gledatelja vina: 87

Roger Voss, ljubitelj vina: 87

B. Beaujolais-sela Nova domena 3 Vallona

Ovo je lagano crveno vino obilježeno mineralima, sladićem i biljnim notama.

Ocjena gledatelja vina: 87

Roger Voss, ljubitelj vina: 87

C. Beaujolais New Rosé

Ovaj vesela Rosé pun je kandiranih okusa trešnje i mandarine s cvjetnim i začinskim detaljima.

Ocjena gledatelja vina: 86

Wilfred Wong: 91

D. Beaujolais-sela Novo

Sela Beaujolais 2019. obojena su okusima tamne trešnje i kasije te imaju cvjetne i začinske note.

Ocjena gledatelja vina: 86

Roger Voss, ljubitelj vina: 87Koliko dugo možete zadržati Beaujolais Nouveau?

Kombinacija visoke kiselosti i niskog sadržaja tanina također znači da ima nizak potencijal starenja. Zbog toga je vin de primeur, koji se mora potrošiti u roku od godinu dana od proizvodnje.

A što se vina vin de primeur tiče, Beaujolais Nouveau je najpoznatije!

Uživajte u čaši voćnih okusa Beaujolais Nouveau u roku od šest mjeseci ili godinu dana od punjenja. Ako imate sreće, čak i dobru i rijetku berbu možete pohraniti više od 2 do 3 godine.

Preporučeno