Blog

Chateau Petrus: Proizvodnja vina, najbolja vina, cijene (2021)Pića

Želite istražiti sve o Chateau Petrus - jednom od najprestižnijih svjetskih vina?

Ovo ekskluzivno crno vino nema ništa manje od zvjezdane baze obožavatelja, uključujući članove britanske kraljevske obitelji i Kennedyjevih!

Ali što vinograd Chateau Petrus čini tako jedinstvenim i zašto je vino Petrus tako skupo?

Koja vina Petrus biste trebali kupiti 2021. godine?

U ovom ćete članku pronaći sve odgovore - od grožđa do vinarstva i najbolje berbe za kupnju. Također ćete otkritikako uložiti u toliko željenu bocu Chateau Petrusili bilo koje drugo investicijsko vino za sebe!
Daljnje čitanje

Saznajte odgovore na sve svoje upite o ulaganju vina u ovo u ovom pronicljivom vodiču .

Ovaj članak sadrži

 • Uvod u Chateau Petrus
 • Kratka povijest Chateau Petrus
 • Vinogradarstvo i vinarstvo Chateau Petrus
 • Terroir i zemlja
 • Merlot: Od grožđa se nekada proizvodilo vino od petrusa
 • Postupak vinarstva
 • Parovi vina i okusa vina Petrus
 • Zašto je Chateau Petrus tako skup?
 • Zašto biste trebali ulagati u vino Petrus?
 • Najbolje berbe dvorca Petrus
 1. 1947. berba
 2. Berba 1951. godine
 3. Berba iz 1961. godine
 4. 1968. Vintage
 5. Berba 1982. godine
 6. Berba iz 2000. godine
 7. Berba 2005. god
 8. Berba 2010. godine
 9. 2015 Vintage
 10. 2018 Vintage

Uvod u Chateau Petrus

Uvod u Chateau Petrus

Vinograd Chateau Petrus nalazi se u vinorodnom području Pomerol u Bordeauxu u Francuskoj. To je malo vinsko imanje u vlasništvu obitelji Mouiex i nalazi se u istočnom dijelu Pomerola.

Ovaj dvorac proizvodi jedno od najistaknutijih crnih vina na svijetu koristeći jednu sortu - grožđe merlot.


Naziv „Chateau Petrus“ potječe od „St. Petar “(Petrus je grčki pravopis). Sveti Petar odabran je jer ime Petar znači 'stijena'. Tijekom toplijih mjeseci tlo u Chateau Petrusu se suši i postaje tvrdo poput stijene.

Iako imanje Chateau Petrus daje jedno od najistaknutijih svjetskih vina, malo je i ekskluzivno, s imanjem površine samo 11,5 hektara.


Kratko ćemo pogledati amelaciju Pomerol u kojoj se nalazi ovaj dvorac.

Također pročitajte:

Evo super informativnog članka o najbolji šampanjci za ulaganje 2021 . Ne zaboravite poslužite u pravoj čaši !

U međuvremenu se pomiješajte a ohlađena Mimoza ili a Sangria na voćni pogon !
Apelacija Pomerola

Apelacija Pomerola

Pomerol je najmanja od pet glavnih vinskih regija Bordeauxa i nalazi se na desna obala Bordeauxa . Status AOC (naziv kontroliranog podrijetla) dobio je 1936. godine.

U njemu su smješteni i drugi veliki vinogradi poput Château Gazin, Vieux Château Certan i Château Trotanoy.

Imanje Pomerol izostavljeno je iz više od jedne Bordeaux klasifikacije, uključujući Bordeaux klasifikaciju iz 1855. godine i Crus Bourgeois klasifikaciju, dok su regije poput Medoca i Saint-Emiliona bile uključene.

Sada Chateau Petrus nije jedan od najstarijih vinograda na koje ćete naići, ali ima bogatu i fascinantnu povijest!

Kratka povijest Chateau Petrus

Kratka povijest Chateau Petrus

Prvi vlasnici Chateau Petrus bili su obitelj Arnaud koja je posjedovala imanje Petrus oko 200 godina.

Pod obitelji Arnaud, Chateau Petrus osvojio je zlatnu medalju na pariškoj izložbi 1878. Pobjeda je značajno povećala prodaju i cijenu Petrusa.

Nažalost, početkom 20. stoljeća obitelj Arnaud morala je prodati vinograd. Stvorili su dioničko društvo pod nazivom La Société Civile du Château i prodali dionice imanja Petrus.

Polako, ali sigurno, udovica po imenu Madame Edmond Loubat stjecala je ove dionice sve dok nije posjedovala cijelo imanje do 1945. godine. Obitelj Madame Loubat bila je vlasnica Chateau Latour (još jedno imanje Pomerol) i drugih objekata poput hotela Loubat u Libourneu.

Za vrijeme vlasništva Madame Loubats, vino Petrus imalo je vrlo uspješnu berbu 1945. godine koja ga je potaknula na trenutni uspjeh.

Iste je godine Jean-Pierre Mouiex dobio ekskluzivna prava prodaje vina. JP Moueix bio je francuski vinar koji je posjedovao kuću negocianta (trgovca vinom) koja se zvala Etablissements Jean Pierre Moueix.

1947. godine, kada je lord-gradonačelnik Londona posjetio imanja Pomerol na kraljevskom vjenčanju, madame Edmond Loubat poklonila mu je dvije boce Petrusa. To je vino predstavilo britanskom visokom društvu i podiglo njegov perceptivni status.

Madame Loubat je također bila ta koja je nakon strašne zime 1956. godine započela praksu berbe izdanaka rezanjem vinove loze na preživjelim podlogama umjesto ponovne sadnje.

Nakon smrti madame Edmond Loubat 1961. godine, dijelovi vinograda pripali su članovima njene obitelji - Madame Lacoste Loubat i M. Lignac. Dio vinograda dobio je i JP Moueix.

Međutim, samo tri godine kasnije, Jean-Pierre Mouiex postao je jedini vlasnik imanja i počeo je raditi zajedno s cijenjenim vinom Jean-Claudeom Berroeutom.

Obitelj Mouiex i danas posjeduje vinograd Chateau Petrus. Vode ga Jean-Francois Moueix i Olivier Berrouet.

Vinogradarstvo i vinarstvo Chateau Petrus

Vinogradarstvo i vinarstvo Chateau Petrus

Chateau Petrus izdvaja se od vinograda oko sebe zbog jedinstvenosti tehnika obrade terroira i grožđa.

Evo što ćemo pokriti:Terroir i tlo u Chateau Petrus

Vinova loza u vinogradu Petrusa nalazi se na vrhu drevnog otočnog humka, zauzimajući otprilike polovicu njegove površine. Ovo je područje poznato kaoPétrus boutonniereili Petrusova petlja.

Glinasto tlo u rupici staro je preko 40 milijuna godina i nigdje ga više nema!

U vinogradu se nalaze dva sloja glinene zemlje. Prvi je gornji sloj tamne gline. Druga je izuzetno jedinstvena podloga - tamnoplava smektitna glina bogata željezom. Ova je glina vrlo tvrda, ali upija i čuva vodu.

Ljeti loza upije vodu koja je pohranjena u smektitu.

Ovaj posebni terroir je ono zbog čega vinove loze Merlot cvjetaju, a vino koje nastaje tako jedinstveno!

Također pročitajte: Vaš vodič za Najbolja vina od malbeca za kupnju 2021. godine .Merlot: grožđe koje se koristilo za proizvodnju vina od petrusa

Merlot: grožđe koje se koristilo za proizvodnju vina od petrusa

Jean-François Moueix i obitelj Moueix vjerovali su da terroir Chateau Petrus više odgovara sorti grožđa Merlot nego bilo kojem drugom grožđu.

Dakle, od 2011. godine u vinogradu Petrus zasađeno je samo grožđe merlot.

Do 2011. godine, mali dio vinograda bio je posvećen i grožđu Cabernet Franc. No, nakon berbe 2010. godine, površina grožđa Cabernet Franc od 0,5 hektara u potpunosti je iskorijenjena.

Vinova loza u ovom nazivu zasađena je 1950-ih, pa je prosječna starost vinove loze Chateau Petrus oko 65 godina!

Čitaj više: Evo korisnih vodiča za najfinija vina Barbera , Boce Châteauneuf du Pape , slatki Zinfandels , i vrhunska ružičasta vina u svijetu.

Koje su karakteristike grožđa Merlot?

Merlot je crvena sorta grožđa tamnoplave boje. Grožđe ima tanku ljusku i nizak udio tanina.

Vina merlot imaju bogat voćni okus, sa zavodljivim notama toplih crnih šljiva i crnog ribiza!

Također pročitajte: Želite bijela vina?Provjeri ove elegantne Sauvignon Blancs i oštar rizling .Postupak proizvodnje vina Petrus

Postupak proizvodnje vina Petrus

Chateau Petrus slijedi visokokvalitetni postupak proizvodnje vina od grožđa.

Koriste se metodom „zelene berbe“ (ili éclaircissage) - tehnikom prorjeđivanja usjeva gdje se grozdovi nezrelog grožđa odrežu. To omogućuje preostalom grožđu da sazrije u potpunosti.

Svo grožđe se bere, a zatim lagano drobi. Nakon toga stavljaju se u betonske posude za vinifikaciju (postupak fermentacije soka od grožđa u vino).

Dalje, grožđe prolazi maceraciju - postupak proizvodnje vina u kojem se tanini, boja i okus usitnjenog grožđa ekstrahiraju u vino.

Vino se zatim fermentira u bačvama francuskog hrasta 18-20 mjeseci. Riječ je o 50% novim hrastovim bačvama u kojima je prethodno bila voda za čišćenje jakog okusa tanina.

Hrastove bačve zamjenjuju se u rotaciji jer starenjem gube sposobnost davanja vina i strukture u vino.

Ako vinova loza ima lošu godinu i nije na nivou Petrusa, tada te godine nije puštena berba. Petrus također ne proizvodi drugo vino.

Čitaj više: Želite probati najbolja vina iz Italije? Chianti vino je izvrstan izbor!

Parovi vina i okusa vina Petrus

Parovi vina i okusa vina Petrus

Vino Petrus je smjelo, baršunasto i mekano s jakim voćnim okusima.

Petrus Pomerol ima srednje do visoku kiselost. Crveno vino jako se voli zbog svoje elegancije, intenziteta i složenosti.

Uz ovo bogato vino može se pristajati uzvišeni patka ragoût ili Agneau De Pauillac, jelo od janjetine iz Bordeauxa. Uz ovu bocu vina možete odabrati i meso, svinjetinu, teletinu, govedinu i bilo koje drugo mesnato meso.

Za one koji se više vole odreći mesa, preporučili bismo ukusni rižoto od gljiva ili tjesteninu s kremastim umakom od bordoškog sira - kao nadopunu bogatstvu vina.

Pa, što je to što vino iz ovog arome Pomerol čini jednim od najskupljih svjetskih vina?

Preporučeno