Članak

Rotisserie & Wine: Toliko više od imenaPića

r_and_w.jpgPo Deirdre Bourdet

Povijesno gledano, grad Napa - kojeg ne treba zamijeniti s dolinom Napa u kojoj se nalazi - nije bio poznat po mogućnostima degustacije vina, turističkim atrakcijama ili epikurejskoj sofisticiranosti. U posljednje tri godine, međutim, grad je pozdravio javnu tržnicu Oxbow, izvanrednu zajednicu od preko 20 kušaonica i kritičnu masu izvrsnih restorana, sve u eminentno prohodnom središtu grada. Dolazak prošle godine nacionalno poznatih kuhara poput Tylera Florencea i Masaharua Morimota označio je kraj Napinog statusa kulinarskog ružnog pastorka doline Napa i veliki skok naprijed za sve ostale poduzetnike koji se bore staviti Napu na hranu i vinska karta.
Uvijek sam pomalo sumnjičav prema restoranima slavnih / TV chefova, posebno onima s prikrivenim, podcijenjenim imenima. Iako sam bio sretan kad sam ga vidio otvoren u Napi, Rotisserie & Wine Tylera Florencea nije bio u dobrom položaju da bi me impresionirao. Iznenadila sam se kad sam saznala da se ispod njenog maštovitog imena sa zvijezdama krije istinski originalan restoran koji bih rado jeo svakog tjedna. Razlog: kompulzivno ukusne spajalice, sezonski specijaliteti koji se rotiraju, izuzetno dobra cijena i eklektična vinska karta te kukuruzni štapići.

rwcornsticks.jpgKukuruzni kruh volim otprilike kao i sljedeća osoba, ali zaljubljen sam u kukuruzne štapiće u R&W. Kanelirani kalup za pečenje maksimizira vanjsko drobljenje, a iznutra zadržava kremu i vlagu, što rezultira vrstom kanelea od kukuruznog kruha ili čak pečenog churro-a. Ubrzo nakon što sjednu, sve večere dočekuje tanjur kukuruznih štapića vrućih iz pećnice, popraćen jelom od medenog maslaca teksture savršeno šlaga. NE SKUPAJTE OVAJ KRUH - čak i ako planirate naručiti slaninu punjenu sirnicom Mornay, još jednu koju morate imati bez obzira na razinu apetita ili status prehrane.

Kuhar Jeremy Fox, čija su me prekrasna umjetnička djela od povrća koja su me uvijek kuhala u Ubuntuu oduševljavala, sada vodi kuhinju za Tylera u R&W. Foxov mandat u Ubuntuu pokazuje se u dobro zastupljenim jelima od povrća i salata, podjednako zapanjujućim kao i jesti. Budite sigurni da će on i njegova posada također dobiti prelijepo meso, u rasponu od poznatog (pečena piletina sa salsa verdeom) do revolucionarnih (bogata začinjena Sonoma janjeća rebra s pireom od batata i ocatom od banane).

rwribs.jpgNo, unatoč imenu, R&W zapravo nije restoran sa špecerom. Vegetarijanci, ljubitelji ribe i ljudi koji se jednostavno ne osjećaju kao meso za večeru imaju što izabrati, a da pritom ne propuste ni jednu kuhinjsku kreativnost. Svježe srdele na žaru s dinstanim komoračem i remouladom Old Baya učinili su me noć pri prvom posjetu, a farro jelo s tekućim jajetom Jidori, porilukom, vermutom i nahranjenim divljim gljivama utjelovljavalo je svu zimnicu. Čak i tako trendovska jajasta Jidori jaja prelivena sherryem, javorom, karameliziranom slaninom, soli celera i klicama nadilaze svoju sliku i pružaju objektivno ukusno iskustvo.

'Rotisserie & Wine' grubo podcjenjuje stvarnost. Idite tamo otvorenog uma i puno prostora za želudac, i ne zaboravite naručiti lisnato sir.

Rotisserie & Wine, 720 Main Street, Napa, 707.254.8500, www.rotisserieandwine.com


Preporučeno