Blog

Sassicaia (vinarstvo, okus, najbolja vina 2021)Pića

Zbog čega je vino Sassicaia tako traženo i koje su najbolje boce koje možete kupiti 2021. godine?

Ovo prestižno talijansko crno vino iza sebe ima fascinantnu povijest, a izrađuje se s neprekidno visokom kvalitetom iz godine u godinu.

Iznimnog okusa, finoće i investicijskog potencijala nije ni čudo što ljubitelji vina naglo padaju na ovaj kultni Super Toskanski u Bordeauxovom stilu!

Otkrijmo sve o vinu Sassicaia, uključujući njegovu povijest, okus inajbolje boce za kupnju 2021. godine. Također ćemo pokritinajlakši način ulaganjanajtraženije boce Sassicaia i druga fina vina.Daljnje čitanje

Želite li uložiti u neka od najboljih vina na svijetu? detaljan članak kako biste saznali sve o ulaganju u vino .

Ovaj članak sadrži:

(Kliknite donje poveznice da biste prešli na određeni odjeljak)


 • Što je Sassicaia?
 • Kratka povijest vina Sassicaia
 • Kako se pravi vino Sassicaia?
 • Parovi okusa i hrane Sassicaia
 • Još zanimljivosti o vinu Sassicaia
 • Najbolje berbe Sassicaia za kupiti 2021. godine
 1. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1967
 2. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1968
 3. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1975
 4. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1982
 5. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1990
 6. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1996
 7. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 2001
 8. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 2007
 9. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 2016
 10. Vertikalna kolekcija Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 2011
 • Trebate li ulagati u vina Sassicaia?

Što je Sassicaia?

Što je Sassicaia

Sassicaia je glavno vino koje proizvodi vinar Tenuta San Guido u DOC Bolgheri Sassicaia u Toscani u Italiji.

Ovo jedinstveno vino super toskane proizvodi se od cabernet sauvignona i male količine grožđa cabernet franc. Sassicaia se često uspoređuje s klasičnim francuskim vinima Lafite Rothschild i Mouton Rothschild . (Osamdesetih godina 20. stoljeća pojam 'Super Toskana' nastao je kako bi se označio Sassicaia, Tignanello i Ornellaia vina proizvedena u Toskani.)


Vinska kuća godišnje proizvede oko 180 000 boca Sassicaia.

Što znači Sassicaia?


Sassicaia se može prevesti kao „kamenito polje“. Ime je nadahnuto stjenovitim terenom na kojem su zasađeni vinogradi, dajući vinu profinjenu teksturu i elegantan okus.

Tenuta San Guido proizvodi drugo vino Guidalberto (mješavina grožđa Merlot i Cabernet Sauvignon) i treće vino Le Difese (napravljeno od sorti grožđa Cabernet Sauvignon i Sangiovese).

Čitaj više: Saznajte najbolji svjetski šampanjci za ulaganje 2021. godine . Također, ne zaboravite poslužite ih u pravim čašama za šampanjac !

Dakle, to je priča iza vina Sassicaia Tenuta San Guido?


Kratka povijest vina Sassicaia

Povijest vina Sassicaia

Vino Sassicaia započelo je vizijom markeza Maria Incisa della Rocchetta koji je želio stvoriti visokokvalitetni bordoški stil vina u svojoj zemlji - Italiji.

Četrdesetih godina 20. stoljeća Rocchetta i njegova supruga Clarice della Gherardesca preselili su se na imanje Tenuta San Guido u Bolgheriju u Toskani.

1948. godine počeo je proizvoditi vino Cabernet Sauvignon, koje se prilično razlikovalo od modernog vina Sassicaia i koristilo se isključivo za privatnu potrošnju. Ovo crno vino

nije dobro prihvaćen od vinskih kritičara i ljubitelja.

Godine 1968., sin Nicolo i nećak Piero Antorini uvjerili su ga da svoje vino počne komercijalno proizvoditi. Tada je Rocchetta odlučio pozvati enologa Giacoma Tachisa da mu pomogne poboljšati vino i uspješno replicirati fina bordoška vina Francuske.

Prvo komercijalno izdanje Sassicaia 1968. godine postalo je trenutni hit - i to je započelo kultno doba 'Super Toskane'.

1978. godine vino Sassicaia iz berbe 1972. natjecalo se s 33 druga vina u natjecanju slijepih degustacija za „Najveće klaretke“ i bez napora osvojilo prvo mjesto.

U prošlosti je vino bilo klasificirano kao Vino da Tavola (stolno vino), ali mnogi su mislili da njegova vrhunska kvaliteta zaslužuje viši status. Zbog toga je 1992. godine Sassicaia dobila višu IGT klasifikaciju. A kasnije, 1994. godine, dobio je vlastiti naziv - DOC Bolgheri Sassicaia.

Do sada je Sassicaia jedino talijansko vino s privilegijom imati vlastiti DOC.

Također pročitajte: U međuvremenu pomiješajte a osvježavajuća Mimoza ili a šarena Sangria prije nego što zaronite u detalje kako se pravi vino Sassicaia!

Pa, kakav je postupak proizvodnje ovog poznatog toskanskog vina?


Također pročitajte: U međuvremenu pomiješajte a osvježavajuća Mimoza ili a šarena Sangria prije nego što zaronite u detalje kako se pravi vino Sassicaia!

Pa, kakav je postupak proizvodnje ovog poznatog toskanskog vina?

Kako se pravi vino Sassicaia?

Kako se pravi vino Sassicaia

Vinogradi Sassicaia zasađeni su na nadmorskoj visini od 400 metara, okrenuti prema istoku na brdima Castiglioncello di Bolgheri. Šljunčano tlo u regiji omogućuje lozama Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc da uspijevaju i daju grožđe vrhunske kvalitete.

Grožđe se bere neposredno prije nego što postigne potpunu zrelost, čineći vino aromatičnim i elegantnim.

Primarna i sekundarna fermentacija (malolaktična fermentacija) mošta grožđa s prirodnim kvascima traje dva tjedna i provodi se na 28-30 ° C u spremnicima od nehrđajućeg čelika.

Nakon toga, fermentirano vino premješta se u barrique od francuskog hrasta, gdje odležava najmanje 24 mjeseca. Tenuta San Guido počeo je koristiti metodu odležavanja francuskog hrasta barrique 1977. godine, što je značajno povećalo kvalitetu vina. To je prekinulo tradiciju upotrebe češćih velikih hrastovih kaca i slovenskih hrastovih bačava koje nisu mogle postići istu ravnotežu i kvalitetu.

Čitaj više: U potrazi za najboljim crno vino ?Pogledajte ove pronicljive vodiče za

 • Najbolji malbeci
 • Elegantna vina Chianti
 • Egzotične boce Chateauneuf-du-Pape
 • Bogati Zinfandels , i
 • Intenzivna vina Barbera

Parovi okusa i hrane Sassicaia

Parovi okusa i hrane Sassicaia

Vino Sassicaia ima tipičnu rubin crvenu boju i baršunaste tanine dopunjene okusima začina i aromama crnog ribiza. Sočan je s okusom crnog voća i primjesom svježine metvice na nepcu.

To čini Sassicaia savršenim vinom uz bogata mesnata jela od pečene janjetine, pirjanog mesa, tjestenine bolognese ili rižota s kremastim umakom.

Da biste poboljšali kvalitete vina, prelijte 1-2 sata prije posluživanja.

Također pročitajte: Želite bijelo vino?Pazi na ovo egzotični rizlingi i Sauvignon Blanc boce . Isprobajte i ove Vina Pouilly Fuisse i Pinot Blanc boce .

Još zanimljivosti o vinu Sassicaia

Evo još nekoliko živopisnih priča iz vinske prošlosti:1. Netradicionalno vino od netradicionalnog grožđa

Netradicionalno vino od netradicionalnog grožđa

Vinogradar Mario Incisa della Rocchetta zasadio je svoj prvi vinograd bordoškim sortama Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon 1944. Tada se nametnuo kao nekonvencionalni vinar.

Prije toga, većina talijanskih vina proizvodila se pomoću Sangiovese ili Nebbiolo . Rocchetta je prva u Italiji proizvodila vina u Bordeauxovom stilu s izvanrednom kvalitetom.

Čitaj više: Provjeri ova nevjerojatna ružičasta vina savršeno za piće i za darivanje vina !2. Omiljena od mnogih slavnih

Rihanna, Duran Duran i obitelj Obama
Obama Obama

Sassicaia vole mnogi, uključujući neke poznate osobe poput Rihanne, Duran Duran i obitelji Obama. Čak i sportaši poput Lebrona Jamesa i Davida Beckhama ne mogu odoljeti čaši ovog baršunastog, sočnog napitka.3. Jedno od krivotvorenih vina na svijetu

Sassicaia

Zbog svoje popularnosti i visoke cijene, Sassicaia je često a meta krivotvoritelja . Svakog mjeseca proizvedeno je oko 700 slučajeva lažnih boca Sassicaia (napunjenih sicilijanskim vinom nižeg kvaliteta) iz berbi od 2010. do 2015. godine. Boce su izvezene u Rusiju, Hong Kong i Kinu.

Sada da vidimo najbolje berbe Sassicaia koje možete kupiti 2021. godine.

Najbolje berbe Sassicaia za kupiti 2021. godine

Evo naših omiljenih:1. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1967

Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1967

Ovo je zadnja berba Saskaje prije nego što je vino komercijalno počelo. To je pravi dragulj za kolekciju bilo kojeg vinskog entuzijasta.

Vino ima prepoznatljiv okus pečene šljive i aromu kupine koja se dobro kombinira s sitnozrnim taninima i svilenkastom teksturom.

Cijena odTenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1967: 6.709 dolara2. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1968

Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1968

To je prva berba koja se komercijalno proizvodi - rijetka je i danas je teško pronaći. Vino ima začinjeni okus borovnice praćen aromom začina i umanjuje razinu kiselosti i tanina.

Cijena Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1968: 2.759 američkih dolara3. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1975

Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1975

Ovo izvrsno vino ima lijepu duboku boju i nevjerojatnu svilenkastu teksturu koja nadjačava vaša osjetila. Svaki gutljaj donosi suptilnu aromu katrana, crvenog voća i suhe šljive, praćen izrazitim okusom crne trešnje i nježnim zeljastim završetkom.

Cijena Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1975: 747 dolara4. Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1982

Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1982

Ova nevjerojatna berba razvila je svjetliju ciglastocrvenu boju i zavodljiv, ali nježan nos od hrasta, kože i dima. Hrabar je i intenzivan s okusima sladića, crnog ribiza i daškom mineralnosti na nepcu.

Cijena Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 1982: 433 USD

Preporučeno