Blog

Vino Tempranillo (stilovi, cijene, najbolja vina 2021)Pića

Pitate se bi li vino Tempranillo bilo dobar dodatak vašoj finoj vinskoj kolekciji?

Tempranillo (izgovara se „tem-pra-NEE-yo“) vinsko je grožđe koje se koristi za proizvodnju jednog od španjolskih najcjenjenijih, dobom najcjenjenijih crnih vina.

Vino Tempranillo ima strukturu cabernet sauvignona, prirode Carignana, i crveno je vino koje jednostavno morate iskusiti!

Gdje danas možete pronaći Tempranillo? Kakva je usporedba s ostalim crnim vinima? Koja hrana najbolje pristaje uz ovo crno vino?

U ovom članku istražite sve o sorti grožđa i vinu, uključujući osam nevjerojatnih vina Tempranillo koja možete dodajte u svoj vinski podrum . Također ćete otkritinajlakši način kupnje boce vina Tempranillo.
Daljnje čitanje

Želite znati sve o crno vino poput Beaujolais Nouveau ili izvrsni Champagnes poput Dom Perignon? Također, istražite najbolje načine za dizajn savršenog vinski podrum za vašu kolekciju vina!

Ovaj članak sadrži:

(Kliknite vezu da biste prešli na odjeljak)

 • Što je Tempranillo?
 • Karakteristike tempranila
 • Zabavne činjenice o tempranillu
 • Spajanja hrane s vinom Tempranillo
 • Na što treba paziti pri kupnji vina tempranillo
 • Najbolja vina Tempranillo za kupnju 2021. godine
 1. 2004. Bodegas Contador - Benjamin Romeo 'Contador', Rioja DOCa, Španjolska
 2. 2018. Vega Sicilia Unico Gran Reserva, Ribera del Duero, Španjolska
 3. 2010. Teso La Monja, Toro, Španjolska
 4. 2014 Domena Pingusa 'Pingus', Ribera del Duero, Španjolska:
 5. 1999. Bodegas Valduero 12 godina Gran Reserva, Ribera del Duero, Španjolska
 6. 2016. Domena Es 'La Diva', Ribera del Duero, Španjolska
 7. 2015 Vatan Arena Tinta de Toro, Toro, Španjolska
 8. 2012. Marques de Riscal Frank Gehry Selection, Rioja DOCa, Španjolska

Započnimo.


Što je Tempranillo?

Što je vino Tempranillo?
Berceo Tempranillo

Tempranillo je grožđe koje se koristi za proizvodnju raznih punih crnih vina pretežno u Španjolskoj. Poznato kao španjolsko plemenito grožđe, njegovo ime potječe od španjolske riječi „Rano,' što znači 'rano.'

Grožđe tempranillo dozrijeva nekoliko tjedana prije nego bilo koje drugo popularno Španjolsko crveno grožđe . Tempranillo raste u uskim grozdovima crnoga grožđa debele kože na vinovoj lozi.


Grožđe je najpopularnije u španjolskoj i portugalskoj regiji, među kojima su Rioja, Navara, Douro i Ribera del Duero. Danas ćete ga uzgajati i u vinskim regijama Starog i Novoga svijeta.Kratka povijest Tempranila

Tempranillo se uzgaja na Pirenejskom poluotoku još od vremena feničkih naselja. Legenda kaže da su cistercitski redovnici ostavljali rezbe Pinot Noira u samostanima tijekom svog hodočašća u Španjolskoj tijekom 1100-ih. (Iako to implicira da je Tempranillo u srodstvu s crnim pinotom, genetske studije nedavno to opovrgnuo.)

Neki vjeruju da su grožđe u ostatak zapadne hemisfere uveli španjolski osvajači u 17. stoljeću.

U 20. stoljeću Tempranillo se počeo probijati oko svijeta. Frederic Bioletti, profesor vinogradarstva sa sveučilišta u Kaliforniji, doveo je Tempranillo u Kaliforniju 1905. Uz zabranu iza ugla, tek je 1980-ih Tempranillo procvjetao u Kaliforniji.


U međuvremenu, u Španjolskoj je Tempranillo počeo svijetliti tek 1990-ih. Otprilike u to vrijeme španjolski uzgajivači počeli su uzgajati grožđe Tempranillo i izvan regije Rioja. (Uzgoj domaćih sorti Graciano i Mazuelo u Rioji započeo je mnogo kasnije.)

Danas ćete izvan Španjolske pronaći Tempranillo uzgajan u Argentini, Australiji, Meksiku, Južnoj Francuskoj i Sjedinjenim Državama.

Povezani članci:

Istražiti sve o francuskim vinarskim regijama i najbolja francuska crvena vina dokopati se 2021. godine.Tempranillo Terroir

Vino tempranillo: Terroir

Grožđe tempranillo treba tople dane i hladnije noći i najbolje ga je uzgajati na relativno velikim nadmorskim visinama. Da bi dobio visoku razinu šećera, gustu kožu i tamnu boju, Tempranillo treba sunčevu toplinu tijekom dana.

Grožđe dobro uspijeva u tlima bogatim vapnenastom glinom, vapnencem i kredom. Kada se Tempranillo uzgaja u tlima na bazi gline, on stvara veću razinu tanina i ima dublju boju.Karakteristike tempranila

Karakteristike vina Tempranillo
Ramon Roqueta 2005

Kontinentalna klima u kojoj raste čini sok od grožđa Tempranillo ravnim i neutralnim. Da bi pomogao poboljšati okuse Tempranilla, vinar odležava vino u hrastovim bačvama nekoliko godina. ( Više o starenju hrasta U malo.)

Pogledajmo primarne okuse i profil okusa Tempranila.

Profil okusa i primarni okusi

Ovisno o tome koliko dugo je vino Tempranillo odležalo u hrastu, u svakoj boci pronaći ćete malo različite okuse, uključujući voće, kožu i trešnju. Ostali okusi uključuju smokve, šljive, a ponekad i rajčicu. U zemljanijem Tempranillu pronaći ćete i note cedra, duhana i klinčića.

Ovisno o tehnikama vinarstva, vina Tempranillo kreću se od srednje do punog vina sa srednjim taninima i niskom srednje kiselošću.

Možete očekivati ​​krupni tanin ili visoku razinu tanina i primjetnu kiselost u čistom vinu Tempranillo, jer će se oni međusobno nadopunjavati.

Ukupni okus punog Tempranila podsjetit će vas na cabernet sauvignon.

Po čemu su dva grožđa međusobno slična ili različita?Tempranillo protiv cabernet sauvignona

Tempranillo je Rioji ono što je Cabernet Sauvignon Bordeauxu. Oboje se koristi kao dominantno vino pomiješano s drugim vinima za pojačavanje voćnog okusa ili za dodavanje tijela i karaktera mješavinama.

No, za razliku od aromatičnog cabernet sauvignona, Tempranillo ima neutralan profil.

Tempranillo obično se miješa s Grenacheom i Carignanom ili se intenzivno odležava u hrastu kako bi vino dobilo okus. Iako Tempranillo nije toliko bogat kao Cabernet, vrlo je složen sa slojevima okusa.
Zabavne činjenice o tempranillu

Zabavne činjenice o vinu Tempranillo
Balistreri Colorado Tempranillo 2017
 1. Postoji bijela mutacija grožđa Tempranillo pod nazivom Tempranillo Blanco, a ima okuse tropskog voća.
 2. Tempranillo je četvrto najviše zasađeno grožđe sorta na globalnoj razini, iako se 80% uzgaja u Španjolskoj.
 1. Tempranillo je među devet svjetskih crvenih plemenitih grožđa.
 1. Vinove loze tempranillo lako je prepoznati zbog duboko lopatastih i neravnih listova.
 1. Grožđe Tempranillo najesen postaje briljantno crveno.
 1. Tempranillo je sorta grožđa koja se često koristi u Vino crno Porto mješavine u Portugalu.
 1. Ovo crno vino ima mnogo sinonima. Aragonês, Cencibel, Tinta de Toro, Tinta del Pais, Tinto Fino, Aragonez, Alentejo ili Tinta Roriz i Ull de Llebre - svi se odnose na vino Tempranillo.
 1. Tempranillo se često miješa s Garnachom - drugom izdržljivom sortom grožđa koja se uzgaja u Španjolskoj. Garnacha dodaje tijelo, a njegove crvene note prepoznatljive note maline.

Spajanja hrane s vinom Tempranillo

Spajanja hrane s vinom Tempranillo
2004. Vina Olabarri Gran Reserva

Budući da Tempranillo ima slane osobine, dobro se slaže s različitim vrstama hrane.

Sjajna boca ostarjeli Tempranillo dobro će se kombinirati sa odreskom, gurmanskim pljeskavicama i dobro skuhanim janjećim mesom. Mlađa, svježa vina Tempranillo, međutim, dobro se slažu s pečenom tjesteninom i drugim jelima na bazi rajčice.

Na što treba paziti pri kupnji vina tempranillo

Na što treba paziti pri kupnji vina tempranillo

Kada kupujete bocu Tempranilla, pažljivo pogledajte naljepnice. Razumijevanje ova četiri pojma s etiketa vina pomoći će vam da odaberete okus koji želite.

 1. Mladi Vin: Vin Joven (što znači mlado vino) nekadašnje je ime vina Rioja. Ta se vina rijetko odležavaju u hrastu i puštaju se mlada. Namijenjeni su neposrednoj potrošnji, a teško ih je pronaći izvan Španjolske.
 1. Rasplod: Roditeljstvo se odnosi na crvena vina koja odležavaju dvije godine, sa šest mjeseci tradicionalno u bačvama američkog hrasta. (Američki hrast je puno jači od francuskog hrasta.)
 1. Rezervacija: Ova crvena vina odležavaju tri godine, s jednom godinom hrasta. Ovo odležavanje daje vinu bogate, okrugle okuse zbog minimalne potrebe za hrastom.
 1. Velik Rezervacija: Ova je oznaka rezervirana za iznimne berbe. Odležali su najmanje pet godina, s 18 mjeseci starenja hrasta prije puštanja. Neki proizvođači odležavali su svoj Gran Reserva 20-30 mjeseci u hrastovoj bačvi kako bi poboljšali okus.


Ključni proizvođači vina Tempranillo

Poznato je da ovi vinari proizvode izvrsne boce vina Tempranillo:

 • Davno prije
 • Baigorri
 • Bodegas Emilio Moro
 • Bodegas Roda
 • Bodegas Vega Sicilia
 • Cune
 • La Rioja Alta
 • Vinograd Otano


Savjeti za kupnju

Evo tri stvari na koje morate paziti kada kupujete sljedeću bocu vina Tempranillo.

 1. Mladenački, kvalitetniji Tempranillo imat će rubinsko-crvenu nijansu i svijetlocrveni rub.
 1. Pripazite na okuse koji uključuju crvenu trešnju, crnu trešnju, malinu i suptilnu slanu notu sušene rajčice i crvene paprike.
 1. Idite na vino Tempranillo koje je odležalo u američkom ili europskom hrastu najmanje 12 mjeseci.


Evo osam sjajnih boca Tempranilla koje biste trebali dodati u svoju vinsku kolekciju!

Najbolja vina tempranillo za kupnju 2021. godine

1. 2004. Bodegas Contador - Benjamin Romeo 'Contador', Rioja DOCa, Španjolska

Vino Tempranillo: 2004. Bodegas Contador - Benjamin Romeo

Od proizvodnje vina u očevoj garaži 1996. godine, Benjamin Romeo sada je postao jedan od najcjenjenijih svjetskih vinara.

Ovog 2004. godine Benjamin Romeo 'Contador' ima nos od crnog i crvenog voća, s primjesama crne čokolade, notama balzamika i začina za pečenje. Ovo vino Rioja ima baršunaste tanine i okrugli, beskrajni završetak na kojem će vam vaše nepce biti zahvalno.

Cijena Bodegas Contadora iz 2004. - Benjamin Romeo 'Contador': 2158 USD

2. 2018. Vega Sicilia Unico Gran Reserva, Ribera del Duero, Španjolska

Vino Tempranillo: 2018 Vega Sicilia Unico Gran Reserva

Gran Reserva Ribera del Duero potpis je Vege Sicilije i obično se izdaje 10 godina nakon berbe. Neke boce Gran Reserva del Duero možda se neće izdavati do 15 godina.

Vino Gran Reserva Ribera del Duero iz 2018. mješavina je grožđa Tempranillo i Cabernet Sauvignon uzgojenog na pješčanim zemljištima.

Ovo vino Ribera de Duero prolazi jedno od najdužih starenja bilo kojeg crnog vina. Većinu vremena provodi u raznim bačvama američkog hrasta i francuskog hrasta, a zatim tri godine u boci.

Zanimljivo je da se Tempranillo u Ribera del Duero jednostavno naziva Tinto Fino ili Tinto del País.

Cijena Vega Sicilia Unico Gran Reserva za 2018. godinu: 1574 USD

3.2010 Teso La Monja, Toro, Španjolska

Vino Tempranillo: 2010. Teso La Monja, Toro, Španjolska

Proizvedeno od jednog od vodećih španjolskih vinara, Sierra Cantabria, ovo vino ima gustu teksturu, dobro integrirane tanine i nježnu kiselost.

Ovo bogato, mekano crveno vino naginje prema slađoj strani i nudi obilje šljive i sušenog voća trešnje.

Cijena Teso La Monja iz 2010. godine: 1.419 USD

4. Domena 2014 Pingusa 'Pingus', Ribera del Duero, Španjolska:

Vino Tempranillo: 2014 Domena Pingusa

Domino de Pingus je mali proizvođač vina u regiji Ribera del Duero. Ova se vinarija odmah razvila sljedeće 1995. nakon što je berba dobila oduševljene kritike od Roberta Parkera.

Ovo Ribera del Duero izvrsno je vino s aromom voća, uključujući kupine, umak od šljiva i duhan. U prvom planu su note tamnog voća i tanina, a slijede ih ribizla, ribiz, šljive i list duhana. Lako je shvatiti zašto je ovo crveno vino Ribera del Duero poznato kao jedno od najboljih vina u Španjolskoj.

Cijena Pingus domene 'Pingus' za 2014. godinu: 1148 USD

5. 1999. Bodegas Valduero 12 godina Gran Reserva, Ribera del Duero, Španjolska

Vino Tempranillo: 1999. Bodegas Valduero 12 godina Gran Reserva, Ribera del Duero, Španjolska

Još jedno bogato i intenzivno crno vino iz vinograda Ribera del Duero, ovo vino proizvodi se na vinskom imanju Bodegas Valduero.

Ovo koncentrirano crno vino Ribera del Duero ima složene arome zrelog crnog voća, nota mentola, kože i duhana. Sa svojim baršunastim počecima, ljubitelju vina u vama ostat će dugotrajan završetak.

Cijena Bodegasa Valduero 12 godina Gran Reserva iz 1999: 956 USD

6. 2016. Domena Es 'La Diva', Ribera del Duero, Španjolska

Vino Tempranillo: 2016. Domena Es

Proizvedeno od proizvođača vina Domino de Es, ovo crveno vino ima svilenkastu teksturu, sjajnu harmoniju i elegantan okus.

Ova berba Ribera del Duero sastoji se od 17% bijelog grožđa Albillo Mayor fermentiranog tempranilom s autohtonim kvascima u maloj hrastovoj bačvi. Ovo vino ima trešnjevo crvenu boju, nos od crnog voća, šljive i samo trunku crvenog voća. ‘La Diva’ iz 2016. također sadrži note balzamika i začina te značajnu koncentraciju voća.

Cijena domene Es 'La Diva' iz 2016.: 581 USD

7. 2015. Vatan Arena Tinta de Toro, Toro, Španjolska

Vino Tempranillo: 2015 Vatan Arena Tinta de Toro, Toro, Španjolska

Vatan iz 2015. ima zasićenu boju i senzacionalne note crnog ribiza, tamne čokolade, rastopljenog sladića, dimljene zemlje i ljubičica.

Ovaj puni, bogati španjolski Tempranillo ima besprijekornu ravnotežu, glatke tanine i nevjerojatan završetak koji će tantalizirati vaše nepce.

Cijena Vatan Arene Tinta de Toro iz 2015 .: 435 USD

8. 2012. Marques de Riscal Frank Gehry Selection, Rioja DOCa, Španjolska

Vino Tempranillo: 2012. Marques de Riscal Frank Gehry Selection, Rioja DOCa, Španjolska

Proizvedeno na jednom od najstarijih i najpoznatijih vinskih imanja u Rioji, ovo crno vino ime je dobilo po jednom od najvećih arhitekata modernog doba, Franku Gehryju.

Intenzivnim i složenim nosom otkrit ćete note zrelog, tamnog voća i balzamičnih nijansi. Nepce će vam se svidjeti ulaštenim taninima i prženim notama odležavanja u hrastovim bačvama (u novom francuskom hrastu.)

Cijena izbora Marques de Riscal Frank Gehry za 2012. godinu: 346 USD

Sada, koji je najbolji način za kupnju najboljih vina Tempranillo?

Preporučeno