Članak

Što su tanini?Pića

Ako ste ikad otpili gutljaj vina i odmah ste osjetili suhoću usred jezika, tada ste imali tanine. Taninini prirodno izvedeni polifenol iz drveta, kore, voćnih kožica, sjemenki, lišća i biljaka, u vinu stvaraju teksturu u obliku suhoće i gorčine. Tanini se mogu naći i u čokoladi, crnom čaju, pivu, soku od jabuka, mahunarkama i nezrelom voću. Sam naziv tanin povezan je s postupkom štavljenja kože - budući da se tanini od hrasta koriste za tamnjenje kože i naknadno je isušivanje. Međutim, u vinu je to puno složeniji postupak koji dodaje potpuno novi okus i teksturno iskustvo onima koji ga piju.

Zašto su u vinu tanini?

Brojni su razlozi i tri su načina na koji se tanini nalaze u vinu koje pijemo: kroz ljuske grožđa, sjemenke i stabljike s kojima se fermentiraju, hrastove bačve u kojima odležava neka vina i taninski prah koji se dodaje ručno za postizanje željenog okusa.

Za crvena vina važno je pustiti da vino macerira ili fermentira s kožicama, sjemenkama i stabljikama grožđa netaknutima. Upravo je taj postupak odgovoran za produbljivanje boje, arome i okusa crnih vina. Da bi se postigao taj rezultat, postupak maceracije u crnim vinima mnogo je duži od bijelih vina - što čini crna vina mnogo većim u taninima od bijelih.

Dok se bijela vina puno kraće maceriraju od crvenih, mogu odležavati u hrastovim bačvama - koje u sebi sadrže tanine. Ovo je kontaktni oblik apsorpcije tanina, što znači da s vremenom kako vino stari, tanini prodiru iz drveta u vino - pojačavajući dubinu okusa i stvarajući puno tijelo i uravnoteženo vino. Chardonnays su primjer bijelog vina od hrastove bačve odležalo koje sadrži tanine kako bi stvorilo sušiji i složeniji okus. Neka crvena vina mogu primijeniti i hrastove bačve za starenje kako bi još više uravnotežila i produbila okus tanina.

Ovu ravnotežu okusa nešto je što proizvođači vina traže, a ujedno je i razlog zašto su tanini u vinu. Postižući finu ravnotežu između tanina grožđa i drveta, tanini se s vremenom razgrađuju i pomažu „zaokružiti“ okus vina - stvarajući glatkiji osjećaj na jeziku. Tanini također djeluju kao prirodni konzervans i pomažu vinu da održava integritet kako stari. Iako nisu svim vinima tanini potrebni za odležavanje, crvena i bijela vina koja imaju finu ravnotežu tanina daju mekši okus svake godine.

Neka crvena vina s visokim sadržajem tanina uključuju:
 • Nebbiolo
 • Cabernet sauvignon
 • Tempranillo
 • Montepulciano
 • Mali Verdot
 • Petite Sirah
 • bordo
 • Barolo
 • Bordo
 • Malbec
Crvena vina s malo tanina uključuju:
 • Barbera
 • Zinfandel
 • Crni pinot
 • Primitivno
 • Grenache
 • Merlot


Koje su blagodati tanina?

što su-tanini-680
Tanini su hvaljeni zbog njihovih antimikrobnih, antivirusnih i antioksidativnih svojstava. Kad se jedu u hrani poput graha i čokolade, mogu biti korisni. Međutim, konzumacija tanina u vinu ne daje isti učinak. Budući da se tanini tijekom pijenja vina mogu zarobiti u proteinima slinovnice, njihove zdravstvene dobrobiti nisu toliko utjecajne kao kad se konzumiraju u drugoj hrani.

Koje su loše strane konzumiranja tanina?

Žiri još uvijek ne raspravlja o tome može li unošenje tanina izazvati migrenu, no neki ljudi prijavljuju jake glavobolje nakon konzumiranja tanina. Ako primijetite obrazac glavobolje kada jedete hranu i vina s puno tanina, prehrana bez tanina mogla bi biti pametan izbor za vas.

Kako kušati tanine

Iako tanini nemaju nikakav okus i miris, mogu se okusiti u obliku gorčine na jeziku i vrhu usta. Zbog te gorčine tanine je teško odgonetnuti iz kiselosti u vinu. Iako su oboje adstringentni, kiselina će u ustima zalijevati, a tanini će se osjećati suho. Sljedeći put kad degustirate vino s prijateljima, iznenadite ih svojim nadobudnim sommelier znanjem praveći razliku između njih dvoje.

Koja se hrana dobro kombinira s vinima s vrlo taninom?

Hrana bogata masnoćama i bogata okusom poput govedine, patke, avokada i sira savršena su nadopuna vinima s vrlo taninskim ili tijelom. Miješanje i podudaranje suhoće i maslačastih tekstura stvara složeno iskustvo za vaše nepce. Dok vino reže masnoću i glatkoću bogatije hrane, bogata i masna hrana istovremeno ublažava suhoću vina.

Preporučeno